Konec leta 2019 sem dvakrat obiskal jamo Zijavko na gori Olševi oziroma Govci. Pred jamo sem videl tudi gorske kavke, ki so občasno letale v jamo. Ni mi bilo jasno, zakaj. Ob drugem obisku jame mi je soobiskovalec omenil kamniti krog v jami, kar me kot raziskovalca megalitov vedno pritegne, a potreboval sem potrditveno zaznavo nadpovprečnega elektromagnetnega sevanja. Dokler ga kdo zaznavno ne potrdi, o takem kraju ne govorim javno.

Zaznavno potrditev sem dobil ob obisku Zijalke konec 2022. Ne gre za kamniti krog, temveč za točko nadpovprečno močnega Zemljinega sevanja. Telesno so ga zaznali štirje obiskovalci Zijalke, potem ko smo si ogledali dvojno” solsticijsko sonce.

Razkril se je tudi odgovor, zakaj gorske kavke letajo v jamo. Na območju nadpovprečnega naravnega sevanja v jami se kavke polnijo z življenjsko močjo. Ah, kako preprosto in obenem globoko spoznanje o ptičjem koriščenju močnih mest.

http://megalitskaslovenija.si/wp-content/uploads/2023/01/Astronomija-in-mocni-tocki-v-Zijavki-brez-uvoda-31-12-22-napisal-Mitja-F.-za-MegaliSVN.pdf