Sestavek je plod dveh piscev, Lee Florjančič in urednika spletnice. Starejši sestavki v spletnici v facebooku, ki so nastali pred nastankom te spletnice, so težje dostopni, zato se prenašajo semkaj.

(zapis iz jeseni 2015) S Tjašo Makarovič Fratnik sva se, polni raziskovalnega duha, da bi izvedeli več o ljudeh, ki so živeli na našem območju, poglobili v literaturo, ki omenja naše kraje, ljudi in njihovo zgodovino. Med vsemi, izredno zanimivimi zapisi naju je najbolj pritegnil ustno izročilo, ki ga je Pavel Medvešček zasledil in zapisal že davnega leta 1954.

Ljudska pripoved pravi, da je pred 1. svetovno vojno na vrhovih slemena Kolovrat – Devetem konfinu, Očni in Belinovem vrhu – stalo devet belih kamnov, ki so jih bili postavili staroverci. V izročilu se ni ohranilo pojasnilo, čemu so služili, ohranilo pa se je védenje o Belinu, ki je bolnim pomagal ozdraveti. Belinov vrh se nahaja v neposredni bližini veliko bolj znanega vrha Očna (glej zemljevid).

http://megalitskaslovenija.si/wp-content/uploads/2022/01/Belinov-vrh-brez-uvoda-10-01-2022-poobjava-iz-20-11-2015-Lea-Florjancic-in-MF-za-MegaliSVN.pdf