Po šestih mesecih smo ponovno obiskali Belinov tron, ki smo ga raziskovali med septembrom 2015 in februarjem 2016 in bili takrat na lokaciji tudi s priznanimi raziskovalci staroverske dediščine iz Goriškega muzeja in ZRC SAZU-ja. Z novimi znanji bi morali napisati nov sestavek, ker je tisti naš iz začetka 2016 (http://megalitskaslovenija.si/2016/02/27/belinov-tron-megalitska-naprava-za-zdravljenje/) že zastarel in v nekaterih točkah tudi nepravilen, a opozorili bi na nekaj drugega.

Prostor se je v nekaj zadnjih mesecih precej spremenil. Neznanec je namreč po lastni presoji in na svojo pest postavljal dodatne kamne in s tem oskrunil (sicer nezaščiteno) kulturno dediščino. Prostor Belinovega trona je, tako kot vsa stara svetišča, last vseh in ni poligon za učenje geomantije. Če se nekdo hoče učiti te vede, naj si kamne postavlja na svojem zasebnem zemljišču brez zgodovinske in kulturne vrednosti. Prepričani smo, da bi bilo treba novo postavljene kamne odstranit. Zaenkrat smo odstranili le kamniti stožec na sredini kroga (ker tja ne sodi), za ostale kamne pa pričakujemo, da jih bo odstranil tisti, ki jih je tja postavil.

Upamo, da naši bralci sedaj bolje razumejo zakaj staroverskih lokacij ne razkrivamo. Vedno se namreč najde nekdo, ki zase misli, da je bolj pameten kot naši predniki.

Uredniki Megalitske Slovenije, 26.04.2017