V nedeljo, 13. sušca-marca ’16, smo si skupaj z domačinom Iztokom Gregorčičem ogledali okolico ter notranjost cerkve svetega Brikcija v Volarjah pri Tolminu. Izročilo pravi, da so domačini za pomoč pri izbiri lokacije za gradnjo cerkve prosili kar par volov. Tam kjer sta se vola ustavila, tam so nato zgradili cerkev. Od tu tudi naziv vasi Volarje.

Ugotovili smo, da sta se vola ustavila na energijsko sila zanimivem mestu. Med drugim smo ugotovili, da v črto zložene skale pred cerkvijo (glej fotko), označujejo energijsko oziroma kačjo črto (takoimenovano zmajevo linijo) v naravi, ki kaže potek zemeljske energije po zemljišču pred cerkvijo.

Lastniška parcelacija zemlje okrog cerkve je upoštevala dotično kamnito pregrado; pas zemlje pred vhodom v cerkev, ki se nadaljuje ob kamniti pregradi, je v zemljiški knjigi še vedno javna površina.

Tudi notranjost cerkve, ki je vredna ogleda, ima zanimive podrobnosti. Nakazujejo, da je mojster Andrej iz Loke odlično poznal energije v naravi in njihove simbole. Lahko se z gotovostjo reče, da je cerkev umeščena v krajino upoštevajoč njeno energijo; v tem oziru je bil snovalec cerkve še zelo povezan z naravo, torej je bil globoko v duši naravoverec. (jg)

 

Kačja črta, ki vodi iz smeri cerkve